sábado, 21 de noviembre de 2009

Alerta per l’augment d’embarassos i el tabaquisme de les adolescents


• Un miler de menors de 17 anys van iniciar una gestació el 2007, de les quals un 70% va avortar

• El 21% de les estudiants de secundària de BCN fumen, igual que un 16% dels joves de 16 anys



ÀNGELS GALLARDO
BARCELONA

la salut dels barcelonins manté un apreciable bon nivell, segons el parer dels epidemiòlegs, amb algunes anomalies que empitjoren i fins i tot sembla que són irresolubles. Una d’aquestes és el constant augment del nombre d’adolescents que es queden embarassades, gairebé sempre sense pretendre-ho: el 2007 (últim any del qual es va informar), hi va haver 978 noies de 15 o 16 anys que van iniciar una gestació; el 2006 n’hi va haver 824. L’apreciació que es tracta d’una anomalia sorgeix de la dada de les que van avortar: més del 70%, segons l’últim informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Hi va haver 95 noies més que van tenir el seu fill. No en totes les cultures es considera prematura la maternitat a aquestes edats.
Aquest informe també destaca la xifra de dones de 16 o 17 anys que es declaren fumadores: un 21% en l’actualitat. Consumeixen més tabac que els nois d’aquestes mateixes edats –un 16%–, i pràcticament el mateix que la població de 60 anys. Només les superen els homes menors de 44 anys: un 40% fuma. Segons l’opinió de la presidenta de l’ASPB, Isabel Ribas, les adolescents tenen una escassa percepció del risc, fins i tot quan mantenen actituds que afecten la seva salut. «Haurem d’idear campanyes diferents, que siguin eficaces en aquestes poblacions», va dir Ribas. El fet que en la majoria d’indicadors negatius de salut destaqui la població adolescent –més d’un 50% no fa exercici físic, per exemple– no significa que, en conjunt, sigui un col·lectiu malaltís, va assegurar Antoni Plasència, director general de Salut Pública de la Generalitat. «Els joves catalans tenen ara més bona salut que mai –va afirmar–. El que passa és que, amb ells, les nostres actuacions són carreres de fons: els canvis en relació amb el tabac, per exemple, es veuran a llarg termini». Que mantinguin conductes de risc en la joventut, no significa que d’adults siguin persones amb mala salut, va apuntar Ribas.

MÉS LONGEUS / L’esperança de vida dels barcelonins, és a dir, els anys de vida que arribaran a tenir, com a mitjana, és una altra dada que, segons els experts, reflecteix la bona salut de la població. Els homes viuen uns 78 anys, i les dones, 85. Tots dos són cinc anys més longeus ara que fa 23 anys, van indicar.
L’infart de miocardi ja no és la principal causa de mort masculina: ara ho és el càncer de pulmó, que s’atribueix, en més del 95% dels casos, al consum de tabac. Entre les dones, la primera causa de mort segueix sent el càncer de mama, seguit, igual que entre els homes, per l’infart de miocardi i l’accident vascular cerebral.
L’ús del Bicing ha millorat les xifres dels ciutadans que fan exercici físic, però, en xifres globals segueixen sent minoria: només un 27% dels homes i el 19% de les dones practiquen algun esport.
El perfil social dels ciutadans de Barcelona ha canviat de manera substancial els últims 20 anys, i això condiciona la seva assistència sanitària. Des dels anys 80, la ciutat ha perdut 500.000 habitants, però ara disposa de 100.000 pisos més que llavors. «Això significa que hi ha molta més gent que viu sola», va explicar el tinent d’alcalde Ricard Gomà. En aquests moments, va dir, a Barcelona hi ha 20.000 persones més grans de 85 anys que viuen soles, i més de 40.000 disposen d’un servei de teleassistència, el telèfon d’ús personal que activa la visita d’un metge si és necessari.

1 comentario:

  1. penso que la societat canvia continuament i també els seus hàbits , o bé per mancança de valors o d´informació ,les dones adolescents fumen més i tenen embarassos. El que fumin més no vol dir que en un futur ho continuint sent , perquè penso que ara estan a la adolescencia i és una época de canvis .El que és més preocupant és els embarassos ,això si que penso que s´hauria de controlar i intentar posar remei abans de que pasi.

    ResponderEliminar